...

Як правильно організувати пошук роботи

Tweet
Пошук работи

Пошук работи

Наша сьогоднішня стаття неодмінно стане в пригоді тим людям, які на даний момент шукають роботу. Пошук роботи — завдання, яке вимагає немало часу і зусиль.

Пошук роботи — завдання, яке вимагає немало часу і зусиль. Однак навіть якщо пошукач “в поті чола” працює над досягненням власної цілі, це не завжди приносить очікувані результати. Чому так відбувається? Часто причиною невдач в процесі працевлаштування являється неправильний підхід до організації самого пошукового процесу. Як правильно організувати пошук роботи? Відповідь на це питання читайте далі.

 

Існує дві групи шукачів роботи, від приналежності до яких залежить вибір правильної стратегії пошуку:

  1. працевлаштовані люди, які, керуючись певними причинами, бажають змінити теперішнє місце роботи;
  2. безробітні пошукачі роботи.

Якщо Ви належите до першої групи людей, то для того, щоб здобути хорошу вакантну посаду, Вам потрібно дотримуватись декількох досить простих правил.

 

Так, одним із найголовніших правил пошуку роботи — не займатись цією справою в робочий час. Ні в якому разі не відправляйте резюме та не відвідуйте спеціалізовані сайти по роботі з Вашого комп'ютера. Інакше, Ви ризикуєте накликати на себе серйозні неприємності — Ваш теперішній начальник або колеги по роботі можуть дізнатись про Ваші задуми, що може негативно вплинути на їхнє ставлення до Вас, а також створити певні проблеми зі звільненням з роботи. 

 

Ефективно організувати пошук роботи Вам допоможе блокнот для записів всіх зацікавившись вакансій, розміщених в газетах, журналах та на спеціалізованих інтернет-ресурсах.

 

Ще одне правило, якого Вам слід дотримуватись в процесі пошуків роботи, полягає в правильній організації свого часу. Тобто, пам'ятайте про те, що записуватись на співбесіди потрібно так, щоб час їх проведення не співпадав з Вашим робочим часом. Відвідувати співбесіди з роботодавцем можна після роботи, або ж під час обідніх перерв. Також, рекомендуємо створити графік розсилки резюме на вакантні посади та відвідування співбесід. Краще, щоб Ви виконували ці завдання почергово — через день. 

 

Результати огляду вакансій, відгуків роботодавців на Ваше резюме та відвіданих співбесід потрібно записувати в блокнот, роблячи певні помітки (“успішно”, “не успішно”, “не підходить”, “потрібно над цим подумати”, тощо). Все це допоможе Вам аналізувати ефективність своїх дій, впорядковувати їх по пріоритетності та відслідковувати весь процес пошуку роботи.

 

А тепер розглянемо правила організації пошуку роботи в ситуації безробіття (тобто, працевлаштування відразу після університету або після звільнення з попереднього місця роботи). Даний випадок пошуку роботи відрізняється від попереднього тим, що пошукачі мають набагато більше вільного часу та сил, які можуть потратити на розсилку резюме та спілкування з роботодавцями.

 

Якщо на даний момент Ви безробітні, то зробіть пошук роботи своїм основним завданням. Розсилайте резюме як мінімум по одній годині кожного дня. Стільки ж часу витрачайте на моніторинг електронних та печатних джерел доступних вакансій. А також сплануйте свій час так, щоб Ви мали дві-три вільних години в день, які можна присвятити відвідуванню співбесід.

 

Для підвищення ефективності пошуку роботи радимо Вам скласти список обов'язкових параметрів свого майбутнього робочого місця, а також перелічіть неприйнятні для Вас характеристики. Керуйтесь цим списком в процесі вибору вакансій, на які Ви будете претендувати. Пам'ятайте, що не потрібно витрачати свій час і сили на відсилання резюме та відвідування співбесід щодо працевлаштування на такі посади, які Вам апріорі не підходять. Однак, враховуючи ситуацію високої конкурентності, яка панує на сучасному ринку праці, не варто підходити до цього питання надто радикально — шукаючи роботу, завжди будьте готові піти на певний компроміс (однак ні в якому разі не допускайте ущемлення своїх найголовніших інтересів).

 

Також щоб підвищити власні шанси на отримання гідної роботи, заздалегідь добре підготуйтесь до майбутніх співбесід. Прочитайте декілька статей на цю тему, підготуйте відповіді на всі можливі запитання рекрутерів, прокрутіть в думках певні нестандартні ситуації, які можуть виникнути на співбесіді, і потренуйтесь адекватно на них реагувати. Бажаємо Вам успіху в процесі працевлаштування!

 

 

Комментарии (4)

Добавить комментарий
  • Ярослава05.08.13
  • Да, когда еще работаешь на одной работе, сложно искать другую. Потому что на собеседование приглашают, как правило, в рабочее время. А что сказать начальнику, чтобы попасть на встречу с другим работодателем? Что придумать? Не отпрашиваться же постоянно к врачу!
  • Женя23.07.13
  • Безработному конечно проще искать работу, у него для этого куча времени и возможностей, но почему-то большинство работодателей предпочитают работающих на данный момент кандидатов.
  • Наташа19.07.13
  • По вашему поиск работы - это трудный и долгий процес, почти что работа.
    Хотелось бы, чтобы все это было по проще, а в идеале, чтобы компании сами приглашали на работу и они бегали за сотрудниками, а не мы за ними.
  • Олеся17.07.13
  • Я займалась пошуком роботи на старій роботі, проте ніхто про це не довідася і я успішно знайшла нову, кращу роботу, де зараз і працюю